At sende et magasin i trykken må da belaste miljøet enormt og efterlade et gigantisk klimaaftryk? Men det gør det heldigvis ikke ­– hvis du vælger at få din tryksag produceret på et dansk trykkeri. Bliv lidt klogere her.

Et magasin er lavet af papir. Og papir kommer fra træer. Ergo må produktionen af mange magasiner jo koste skovene og miljøet dyrt. Lægger man dertil et produktionsapparat med masser af strømsultne maskiner, kan produktionen af magasiner vel næppe være særligt bæredygtig?

Heldigvis er danske trykkerier en del af verdens grønneste grafiske branche, og får du en tryksag produceret på et dansk trykkeri, er det din garanti for, at der arbejdes under de høje miljøstandarder, vi har i Danmark. Her bliver der taget hensyn til klimaet. Her er der respekt for naturressourcerne. Her har man certifikaterne og miljømærkningerne i orden.

Som en del af Aller Media-koncernen bruger OTW ofte Aller Tryk i Taastrup. Derfor har vi spurgt dem, hvordan de helt konkret forholder sig til den bæredygtige magasinproduktion. Administrerende direktør hos Aller Tryk, Jesper Jungersen, uddyber her, hvordan de tager miljø og klima alvorligt:

 

Hos Aller Tryk har I licens til miljømærkning med den nordiske Svane. Men hvad betyder Svanemærket helt konkret for fremstillingen af en tryksag?

Svanen er et af de bedste beviser for en mindre miljøbelastende produktion. Svanemærket stiller nemlig strenge krav til miljøpåvirkningen på de steder i tryksagens samlede livscyklus, hvor det har størst miljømæssig betydning. Der er eksempelvis krav om lavt energiforbrug i produktionen, krav om skift til vedvarende energikilder og krav om fornybare råvarer ofte suppleret med krav om råvarecertificering.

 

Jeres primære råvare er jo papir, men på hvilken måde er papir et bæredygtigt valg?  

Ja, vores primære råvare er papir, der er fremstillet af træ. Træ er miljø- og klimamæssigt en fantastisk ressource, da træ dels er en fornyelig ressource, og dels er en vigtig brik i løsningen af de klimaudfordringer, som verden står overfor.

Den nyeste forskning peger på, at vi kan genanvende papir op til 25 gange. At vi genanvender papir, betyder derfor mere for klimaet end tidligere antaget.

 

Aller Tryk er certificeret efter både FSC®og PEFC™. Hvad er disse certifikater en garanti for, når det kommer til bæredygtig magasinproduktion?

Certifikaterne er vores måde at dokumentere, at vores papir kommer fra skove, der drives velforvaltet og ansvarligt. Både FSC® og PEFCTM stiller nemlig strenge krav til, at driften af skoven sker i harmoni med planter, dyr og mennesker.

 

Hvordan sikrer I ellers løbende, at I hos Aller Tryk forbedrer jeres klimapræstation?

Vi fokuserer især meget på vores forbrug af energi og papir. Vores produktionsudstyr er topmoderne og energieffektivt, og vi arbejder konstant på at minimere spild af papir i produktionen.

 

I har licens til at benytte klima-beregningsværktøjet ClimateCalc – hvad går det ud på?

ClimateCalc er et beregningsværktøj, der kan udregne klimabelastningen for både virksomhed og det enkelte printede produkt. Med en licens kan vi derfor tilbyde at beregne de enkelte tryksagers klimaaftryk, og kan i den forbindelse rådgive om, hvordan klimaaftrykket kan nedbringes, og hvordan tryksagen evt. kan klimaneutraliseres.

 

Kan du nævne de primære fordele ved at få en tryksag produceret på et dansk trykkeri set med bæredygtige briller?

Vælger man danske trykkerier, kan man være sikker på, at tryksagen bliver produceret i henhold til de høje miljøstandarder, vi har i Danmark. At der bliver taget hensyn til klimaet og med en respekt for naturressourcerne. Og med tryksager fra danske trykkerier er du for eksempel sikret en kort transportvej – til gavn for både klima og miljø.

 

Står du med en konkret tryksag, der skal produceres og/eller trykkes, og har I brug for hjælp og sparring, så tag fat i Tina Hansen på tina.hansen@otw.dk