7 gode råd til en effektiv PowerPoint-præsentation
Af Jørgen Høj Hejbøl
Skal du brænde bedre igennem med dine budskaber og pointer, når du laver PowerPoint-præsentationer, er der nogle råd, du bør kende. Heldigvis er de nemme at gå til, og vi deler her syv af de vigtigste med dig.
1. Kend dit publikum
Hvor du skal holde din præsentation, har betydning for, hvordan du skal sætte den op. Samme PowerPoint-præsentation fungerer nemlig ikke både i et lille mødelokale og i et stort auditorium.
Vælg derfor passende skrifttyper og farver, så teksten bliver letlæselig og farverne kontrastfulde. Det sikrer, at dine slides er nemme at læse i det rum, du skal præsentere i.
2. Undgå for meget tekst
Det er vigtigt, at du holder din præsentation enkel og undgår overfyldte slides og komplekse tekster. Har du for meget med, risikerer du nemlig, at publikum ”forsvinder” i teksten i stedet for at lytte til det, du siger.
Brug i stedet nøgleord, billeder, bokse og ikoner for at kommunikere klart, og har du brug for et manuskript, når du præsenterer, så gem i stedet alt det, du vil sige, i dine præsentationsnoter, som kun er synlige for dig.
3. Et billede siger mere end 1.000 ord
Visuelle virkemidler er et must i en god PowerPoint-præsentation. Indsæt derfor elementer som billeder, animationer, infografik eller grafer for at understøtte dine punkter og gøre præsentationen mere spændende og engagerende.
Husk dog stadigvæk at “less is more”.
4. Brug en klar struktur
Opdel din præsentation i indledning, hoveddel og konklusion for at guide dit publikum godt gennem emnet.
Hold fokus på de vigtigste budskaber og respekter tidsrammen, så du ikke mister dit publikums koncentration undervejs.
5. Få udviklet en template
Laver I mange præsentationer i jeres firma eller organisation, så er det godt givet ud at få en grafiker til at udvikle en grundskabelon i Microsoft PowerPoint med masterslides, der lever op til jeres organisations designlinje og CVI, samt et bibliotek med de bedste slides, som I kan bruge igen og igen.
Det virker dels mere professionelt, og så hjælper det jer med at spare tid fremover, så I ikke skal opfinde den dybe tallerken, hver gang en ny præsentation skal laves.
6. Øv dig
Gennemgå din præsentation flere gange, inden du skal holde den, for at blive fortrolig med indholdet og sikre, at din levering bliver mere flydende – og du overholder tidsrammen.
7. Hold øjenkontakt
Sørg for at rette din opmærksomhed mod dit publikum i stedet for at læse direkte fra dine slides.
Med en mere nærværende og levende præsentation (som også kalder på et mere levende kropssprog) skaber du nemlig en bedre forbindelse til publikum og kan meget bedre fastholde deres interesse og engagement.